Kompassi-tapahtuma 2.9.2023

KILPAILUKUTSU

SK Pohjantähti järjestää Pohjois-Pohjanmaan lasten ja nuorten Kompassi-cup kilpailun ja Kompassi-viestin Oulussa Pikkaralassa/ Hangaskankaalla 2.-3.9.2023.


Tervetuloa lasten ja nuorten matalan kynnyksen suunnistustapahtumaan! 

Kisa toteutetaan lähikilpailuna. Lähikilpailussa noudatetaan SSL:n Lähikilpailun sääntöjä sekä Suunnistuksen lajisääntöjä niiltä osin, kuin näissä säännöissä määrätään sekä järjestäjän ohjeita.

Sarjat ja osuudet:

Henkilökohtainen kilpailu lauantai 2.9.

Pronssikompassi: D10RR, H10RR, D10, H10

Hopeakompassi: D12TR, H12TR, D12, H12

Kultakompassi: D14, H14.

RR = rastireittirata: maastossa on yhtenäinen nauha, jonka varrella rastit ovat. Reitin varrella on oikaisumahdollisuuksia, joita saa käyttää hyväkseen.

TR = tukireittirata: sama nauha kuin RR-radalla, mutta rastit sijaitsevat nauhalta sivussa. Viitoitusta voi käyttää hyväkseen tai suunnistaa rasteille ilman sitä.

Viesti sunnuntai 3.9.

Pronssikompassi: H10 ja D10, H10S ja D10S
Hopeakompassi: H12 ja D12
Kultakompassi: H14 ja D14

Kompassi-viesti suunnistetaan parisprintti-viestinä. Joukkueen muodostavat kaksi suunnistajaa, jotka molemmat suunnistavat kaksi osuutta. Poikien sarjaan voi osallistua pojan parina myös tyttö. Kaikki radat ovat suoria ratoja (ei siimaria apuna). Saattajan kanssa suunnistavat kilpailevat omassa sarjassa.

ForFun-sarjat: Henkilökohtaisessa kilpailussa 2.9. on mahdollisuus suunnistaa kilparatoja yksin, vanhemman tai vaikka kaverin kanssa varsinaisen kilpailun jälkeen. Näihin ForFun-sarjoihin ilmoittaudutaan kilpailukeskuksen infossa.

Osallistumismaksu 3€ maksetaan infoon (varaa mielellään tasaraha).

Kilpailukeskus: Pikkarala, lauantain henkilökohtainen kilpailu junaradan länsipuolella ja sunnuntain henkilökohtainen kilpailu junaradan itäpuolella.

Maasto: Molempina päivinä nopeakulkuista vanhojen hiekanottopaikkojen rikkomaa kangasmaastoa, jossa tiheä polkuverkosto.

Kartta: Tulostekartta. Kartoitus Urpo Niemelä. Päivitys Petri Karjalainen 8/2023. Mittakaava molempina päivinä 1:7500. Kilpailijoiden kartat ovat muovisuojuksessa.

Ilmoittautuminen: Henkilökohtaisen kilpailun kilpasarjaan ja viestikilpailuun ilmoittaudutaan IRMA -järjestelmässä viimeistään 30.8.2023 klo 24.00 mennessä. Maksut hoidetaan myös IRMAssa. Juoksujärjestykset on ilmoitettava 1.9.2023 klo 18.00 mennessä. Lisenssittömät voivat ilmoittautua viestiin suunnistajapankin kautta (alla).

Osanottomaksut: 10 €/kilpailija henkilökohtaisessa kilpailussa ja 15 €/joukkue viestissä.

Suunnistajapankki: Kilpailuun ilmoittaudutaan ensisijaisesti oman seuran kautta. Seura voi ilmoittaa lisenssittömiä suunnistajia suunnistajapankin kautta. Suunnistajapankkiin ilmoittaudutaan sähköpostilla skpohjantahti.lapset@gmail.com viimeistään 30.8.2023 klo 24.00 mennessä. Sähköpostilla ilmoittautuessa ilmoita sarjasi (pronssi, hopea, kulta), nimesi, seurasi ja emit-numerosi. Mikäli suunnistajalle ei ole joukkuetta, järjestäjät muodostavat ilmoittautuneista suunnistajista joukkueita. Suunnistajapankkijoukkueet suunnistavat viestissä normaalisti virallisten seurajoukkueiden tapaan. Suunnistajapankkijoukkueen suunnistajat maksavat osallistumismaksut 7,50 €/hlö tai 15€/joukkue (mielellään tasaraha) infoon.

Leimaus: Emit-leimaus. Mikäli kilpailijalla ei ole omaa emit-korttia, järjestäjä varaa lainakortin. Palauttamattomasta lainakortista peritään 50 € maksu.

Lähtö: Henkilökohtaisessa kilpailussa vapaa lähtöaika klo 12:00-12:45. Lähtö ForFun-sarjaan klo 12:45-13:15. Viestikilpailussa on yhteislähtö klo 11:00, ennen lähtöä klo 10:50 esitetään vaihtodemonstraatio.

Opastus ja paikoitus: Opastus Kainuuntieltä (22). Paikoitus kilpailukeskuksen läheisyydessä metsätien varressa.
Pukeutuminen ja pesu: Pukeutuminen maasto-olosuhteissa. Ei pesumahdollisuutta.

Palkinnot: Henkilökohtaisessa kilpailussa kilpasarjojen 3 parasta saa kompassi-cup mitalit ja kaikille muille kesän aikana Kompassi-tapahtumiin osallistuneille Kompassi-muistopalkinto. Viestissä 3 parhaalle joukkueelle/sarja kompassi-cup mitalit

Toimihenkilöt: Kilpailunjohtaja: Anni Hokkanen 040 5781 879

Ratamestarityöryhmä Sampo Rahko (pj), Severi Similä

Kilpailun valvojat: Anu ja Pasi Niva, Laitasaaren veto.

KILPAILUOHJEET

Pohjois-Pohjanmaan lasten ja nuorten Kompassi-cup lähikilpailu ja Kompassi-viesti Oulussa Pikkaralassa 2.-3.9.2023

Nämä Kompassi-tapahtumat ovat lähikilpailuja. Lähikilpailussa noudatetaan SSL:n lähikilpailun sääntöjä sekä suunnistuksen lajisääntöjä niiltä osin kuin näissä säännöissä määrätään sekä järjestäjän ohjeita. Henkilökohtaisen kilpailun kilpasarjoihin (Kulta-, Hopea- ja Pronssikompassi-sarjoihin) osallistuminen edellyttää, että suunnistajalla on kilpailulisenssi. For Fun -sarjoihin voi osallistua ilman voimassa olevaa lisenssiä. Viestiin voi osallistua ilman kilpailulisenssiä.

 

Päätoimihenkilöt:

Kilpailun johtaja: Anni Hokkanen, 040 578 1879

Kilpailun valvojat: Anu ja Pasi Niva, Laitasaaren veto

Ratamestarityöryhmä: Sampo Rahko (pj), Severi Similä

Tulospalvelun johtaja: Vesa Halonen

Info: Hanna Kangas, Mari Puhakka

Tuomarineuvosto:

Tuomarineuvoston pj. Anu Niva (Laive)

Jäsenet: Niina Jaako (LänRa) ja Mira Sallinen (LaiVe)

 

Kilpailukeskus: Pikkarala, lauantain henkilökohtainen kilpailu junaradan länsipuolella ja sunnuntain viesti junaradan itäpuolella.

 

Opastus ja paikoitus: Opastus Kainuuntieltä (22). Paikoitus kilpailukeskuksen läheisyydessä metsätien varressa. Opastus on paikoillaan viimeistään 1,5 tuntia ennen kilpailun alkua.

 

Karttalinkki kilpailukeskukseen lauantaina:

Karttapaikka – Maanmittauslaitos

 

Karttalinkki kilpailukeskukseen sunnuntaina:

Karttapaikka – Maanmittauslaitos

Maasto: Molempina päivinä nopeakulkuista vanhojen hiekanottopaikkojen rikkomaa kangasmaastoa, jossa tiheä polkuverkosto.

Kartta: Tulostekartta. Kartoitus Urpo Niemelä. Päivitys Petri Karjalainen 8/2023. Mittakaava molempina päivinä 1:7500. Kilpailijoiden kartat ovat muovisuojuksessa. For Fun -sarjoissa käytetään omia karttamuoveja.

Kielletyt alueet: Sunnuntain viestikilpailussa radat käyvät lähellä vt22 Kainuuntietä, jolle meneminen on ehdottomasti kielletty.

 

 

Henkilökohtaiset kilpasarjat (2.9.) ja matkat:

RR = rastireitti: Reitti on merkitty karttaan oranssilla viivalla ja viitoitettu maastoon yhtenäisellä valkoisella nauhalla eli siimarilla. Rastit ovat tämän siimarin varrella. Lapsi voi halutessaan kiertää radan siimaria pitkin tai tehdä siitä poikkeavia reitinvalintoja.

TR = tukireitti: Karttaan on merkitty oranssilla viivalla sama siimari kuin rastireitillä. Maastossa rastit on sijoitettu vähän matkan päähän siimarista. Siimari on tarkoitettu tukemaan lasten etenemistä maastossa, se toimii ikään kuin ylimääräisenä “polkuna”.

ForFun-sarjat:

ForFun-sarjoihin ilmoittaudutaan kilpailukeskuksen infossa. Ratoja on mahdollista valita iästä riippumatta. Osallistumismaksu 3 € maksetaan infoon (varaa mielellään tasaraha). Samalla maksulla voi osallistua kaikkiin ForFun-sarjoihin. Kilpasarjoihin ilmoittautuneet voivat osallistua oman kilpailusuorituksen jälkeen ForFun-sarjoihin ilman lisämaksua.

Lähdöt:. Kilpasarjojen lähtö on kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä, matkaa 100m.

WC: Kilpailukeskuksessa ei ole vessaa.

Ensiapu: Kilpailukeskuksessa ei ole ensiapuhenkilöstöä. Ensiapuvälineistö hätätapauksia varten löytyy kilpailukeskuksen infosta.

Tulokset: Julkaistaan jälkikäteen tapahtumasivuilla.

Palkinnot: Kaikki tapahtumaan osallistuvat lapset saavat pienen palkinnon.

Lauantain henkilökohtaisen Kompassi-cupin kolme parasta palkitaan tulosten varmistuttua Kompassi-mitalein.

Tarkemmat ohjeet kilpasarjalaisille:

 

Kilpailunumerot: Kilpailussa ei käytetä kilpailunumeroa.

Leimausjärjestelmä: Kilpasarjoissa käytetään Emit-leimausta. Kilpailija vastaa itse siitä, että kilpailee oikeannumeroisella ja toimivalla Emit-kortilla. Tarkista kilpailusuorituksen aikana rastikoodista, että leimaat omalla rastilla. Tarkistusliuskat saatavilla lähdöstä. RR- ja 10-sarjoissa puuttuva tai virheellinen leimaus aiheuttaa 10 minuutin lisäyksen loppuaikaan. 12- ja 14-sarjoissa puuttuva tai virheellinen leimaus aiheuttaa hylkäyksen.

Rastimääritteet: Rastimääritteet on painettu karttoihin. H/D10-, H/D12- ja H/D14- sarjoilla on lisäksi tarjolla irralliset rastimääritteet. Irralliset rastimääritteet saa lähdöstä. Rastireitillä rastikoodit ovat järjestyksessä RR1, RR2, RR3, RR4, RR5 ja RR6.

Toiminta Kompassi-cup -sarjojen lähtöpaikalla:

 

Vapaa lähtöaika klo 12.00-12.45.

Lähtökarsinaan on kaksi jonoa. Toisessa jonossa ovat RR ja 10- ja TR -sarjojen suunnistajat, toisessa 12- ja 14-sarjojen suunnistajat. Kummastakin jonosta päästetään suunnistaja lähtökarsinaan minuutin välein.

4 min ennen lähtöä: Kilpailija ilmoittautuu lähdön toimitsijalle.

3 min: RR-, 10- ja TR-sarjojen suunnistajat tutustuvat mallikarttaan, jossa on rata. 12- ja 14-sarjojen suunnistajat tutustuvat mallikarttaan, jossa on K-piste. Kartat ovat vaakatasossa ja valmiiksi suunnattuna.

2 min: RR- ja 10-sarjan suunnistajat saavat kartan ja suullisen opastuksen radasta. TR-sarjan suunnistajat tutustuvat mallikarttaan, jossa on rata. 12- ja 14-sarjojen suunnistajat tutustuvat mallikarttaan, jossa on K-piste.

1 min: RR- ja 10-sarjan suunnistajat voivat tutkia karttaa ja rataa, muiden sarjojen suunnistajat saavat ottaa kartan oman ratansa ämpäristä ja tutustua rataansa.

Lähtö: Kymmenen sekuntia ennen lähtöä Emit-kortti asetetaan lähtöleimasimeen. Lähtökellon merkistä kilpailija irrottaa Emitin leimasimesta ja lähtee matkaan. Kilpailusuorituksen aika alkaa, kun kilpailija irrottaa Emitin lähtöleimasimesta.

Viimeinen rasti: Kaikilla sarjoilla on sama viimeinen rasti. Rastilla on kaksi leimasinta, RR6 ja 136 Kilpailijat voivat leimata kummalla tahansa leimasimista.

Maali: Maalissa käytetään maalileimausta. Maalileimauksen jälkeen siirrytään leimantarkastukseen.

Keskeyttäneet: Keskeyttäneiden kilpailijoiden on ilmoittauduttava maalissa.

Sarjat ja matkat viestikilpailu 3.9.:

Kompassi-viesti suunnistetaan pariviestinä. Joukkueen muodostavat kaksi suunnistajaa, jotka molemmat suunnistavat kaksi osuutta. Poikien sarjaan voi osallistua pojan parina myös tyttö. Kulta- ja hopeakompassisarjoilla on hajontaa, kaikki radat ovat suoria ratoja (ei siimaria apuna). H/D10S-sarjassa saattaja voi kulkea matkan lapsen mukana.

Kilpailunumerot: Viestissä käytetään kilpailunumeroita. Omat hakaneulat mukaan.

Rastimääritteet: Rastimääritteet on painettu karttaan. Irrallisia rastimääritteitä ei ole saatavilla. Rastien koodit on painettu kartalle rastin järjestysnumeron viereen.

Leimausjärjestelmä: Viestissä käytetään Emit-leimausta. Jokaisella kilpailijalla on oltava oma Emit-kortti, jota käytetään molemmilla osuuksilla. Kilpailija vastaa itse siitä, että kilpailee oikeannumeroisella Emit-kortilla. TARKISTA LÄHTÖLISTASTA EMIT-NUMERON OIKEELLISUUS.

Tarkista kilpailusuorituksen aikana rastikoodista, että leimaat omalla rastilla. Virheellinen tai puuttuva leimaus aiheuttaa joukkueen kilpailusuorituksen hylkäyksen H/D14 ja H/D12 -sarjoissa. Joukkue saa kuitenkin juosta viestin maaliin saakka. H/D10-sarjoissa virheellinen tai puuttuva leimaus aiheuttaa 10 minuutin lisäyksen joukkueen loppuaikaan.

Emit nollataan osuuksien välissä. Tarkistusliuskoja on saatavilla infosta ja vaihtoalueelta. Muista vaihtaa tarkistuslipuke osuuksien välissä. Lainatut Emit-kortit on palautettava viestin jälkeen leimantarkistuspisteelle. Palauttamatta jääneistä korteista veloitetaan 50 €.

Juoksujärjestykset: Juoksujärjestykset ilmoitetaan IRMAn kautta lauantaina 2.9. klo 18.00 mennessä. Sairaustapauksista johtuvat juoksujärjestysten muutokset tulee tehdä viimeistään kilpailupäivänä klo 9.30 kilpailunjohtajalle. 

Lähtö-, vaihto- ja maalitoimintojen havainnollistaminen: Kilpailutoiminnot havainnollistetaan klo 10:45. mallijuoksijoiden avulla. Aloitusosuuden juoksijat ryhmittyvät välittömästi tämän jälkeen lähtöpaikalle järjestäjien ohjeiden mukaisesti, jotta viesti pääsee starttaamaan ajoissa.

Lähtö: Lähtö on yhteislähtönä kilpailukeskuksesta klo 11:00. Emitit nollataan lähtöviivalla ennen karttojen jakoa. Kartat jaetaan käteen. Sarjassa H/D10 karttaa saa katsoa 1 min ennen lähtöä. Seuraohjaaja saa opastaa sarjan H/D10 suunnistajaa K-pisteellä. Saattajasarjojen lähdöt tapahtuvat samaan aikaan klo 11:00, viimeisestä lähtörivistä.

Vaihto- ja maalikarsinat: Viimeiseltä rastilta johtaa viitoitus vaihtoon/maaliin.

Vaihto: Vaihto sijaitsee kilpailukeskuksessa ja sinne kuljetaan nollauksen kautta odottamaan edellisen osuuden juoksijaa. Omalta osuudeltaan vaihtoon tuleva kilpailija suorittaa vaihtoleimauksen. Tarkempi toiminta vaihtopaikalla havainnollistetaan ennen viestiä mallijuoksijoiden avulla. Kilpailijat ovat vastuussa siitä, että ottavat oikean numeroisen kartan. Vaihdon tapahduttua vaihtoon tullut kilpailija siirtyy leimantarkistukseen ja välittömästi tämän jälkeen nollauksen kautta odottamaan seuraavaa osuuttaan.

Maali: Jokaisessa sarjassa sijoille 1–3 sijoittuvien joukkueiden maaliintulojärjestyksen ratkaisee maalituomari. Sijoitus ratkeaa maaliviivalla. Maaliviivan jälkeen sijaitsevassa maalipisteessä suoritetaan maalileimaus, josta otetaan joukkueen maaliintuloaika. Tämän jälkeen viimeisen osuuden juoksija siirtyy leimantarkistukseen. Maali suljetaan, kun viimeinen viestijuoksija on tullut maaliin.

Uusintalähtö: Uusintalähtö järjestetään tarpeen mukaan Kompassi-viestin mitalisijojen ratkettua.

Keskeyttäneet: Keskeyttäneiden kilpailijoiden on ilmoittauduttava maalissa.

WC: Kilpailukeskuksessa ei ole vessaa.

Ensiapu: Kilpailukeskuksessa ei ole ensiapuhenkilöstöä. Ensiapuvälineistö hätätapauksia varten löytyy kilpailukeskuksen infosta.

Tulokset: Julkaistaan jälkikäteen tapahtumasivuilla.

Palkinnot: Kaikki viestiin osallistuvat saavat Kompassi-tapahtumien muistopalkinnon. Lisäksi Kompassi-viestin kolme parasta joukkuetta/sarja palkitaan Kompassi-cup -mitaleilla. Mitalit ja muistopalkinnot jaetaan erillisessä palkintojenjakoseremoniassa tulosten ratkettua.

Tervetuloa kisaamaan ja onnea matkaan!