Ouluun opiskelemaan?

Aktiivinen suunnistuskaupunki

Oulussa järjestetään kuntosuunnistus- ja muita suunnistustapahtumia lähes ympärivuotisesti. Kesäkaudella (touko-syyskuu) alueen seurat järjestävät Oulurasteja kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin. Tämän lisäksi Pohjantähden valmennusryhmillä on taitoharjoitus keskiviikkoisin.

Yöcup ja pimeäsprintit pitävä huolen hyvästä yösuunnistusharjoittelusta ja sprinttiharjoittelusta syyskuusta marraskuuhun. Lähes saumattomasti tätä jatkaa  talvilauantaisin järjestettävä talvisarja, joka huolehtiii karttatuntuman säilymisestä läpi talven. Keväisin sprintticup valmistaa suunnistajia kevään tärkeisiin sprinttikilpailuihin.

Järjestettyjen tapahtumien ohella saatavilla on runsaasti omatoimirasteja ja taitoharjoituksia.

Oulurastisivusto on paikka, josta kannattaa Pohjantähden sivujen ohella aloittaa harjoitusmahdollisuuksien kartoitusta.

Maastot ja kartat

Oulussa on erityisen kattava tarjonta sprinttikarttoja ja niillä järjestettyjä tapahtumia ja harjoituksia. Sprinttikarttojen laatiminen on ollut kaupungissa jatkuvaa ja karttoja on myös pidetty hyvin ajan tasalla. Pohjantähden sprinttikartat ovat poikkeuksellisen laadukkaita.

Maastosuunnistuksessa Oulun maastojen kuvaavimmat piirteet ovat loivapiirteisyys ja pienet korkeuserot. Monet maastot ovat pohjaltaan nopeaa kangasta, mikä mahdollistaa määrällisesti runsaan suunnistusharjoittelun. Oulun maastoissa opit pitämään vauhtia ja joudut sietämään loivapiirteisyydestä johtuvaa epävarmuutta.

Pohjantähden valmistamat kartat noudattavat kansainvälistä kuvausohjetta ja ne pyritään pitämään ajan tasalla.

Pohjantähdellä on käynnissä laaja kartoitushanke, joka tuo uusia jokikanjoni- ja kalliokumparemaastoja tapahtuma- ja harjoituskäyttöön Kiimingin ja Muhoksen suunnalla vuosina 2023-2025.

Lähialueet

Oulun kaupungin alueen ulkopuolelta löytyy muutama suunnistusalue, jotka ovat käynnin arvoisia.

Iin Olhavassa kalliokumparemaastossa on useita hyviä karttoja. Olhavaan ajaa nopeaa moottori- ja maantietä Oulun keskustasta noin 45 minuuttia. Kartoista vastaa Iin Suunnistajat.

Muhoksen Tupussa on hieno jokikanjonialue Muhosjoen laaksossa, joka tarjoaa poikkeuksellisia suunnistushaasteita. Timo Joensuun laatima kartta on pidetty ajan tasalla. Kartasta vastaa Laitasaaren Veto. Ajoaika Oulun keskustasta on noin 40 minuuttia.

Rokuan alueella on hienoja ja nopeita jäkäläkankaita kohtuullisen suurin korkeuseroin. Vaalan Karhu järjestää alueella Vaala-rasteja kesä-elokuussa. Karttoja voi tiedustella Vaalan Karhulta. Ajoaika lähimmille kartoille on noin tunti.

Viikonloppukohteita

Noin parin tunnin ajomatkan päästä löytyy kattavasti erilaisia maastoja, joista muutamia esimerkkejä:

Syötteen alueen maastot ovat erittäin monipuoliset. Syötteeltä löytyy niin vaativaa rinnesuunnistusta vähäkohteisissa vaaran rinteissä kuin myös pienipiirteisiä kallioisia rinteitä. Alueen kartoilta löytyy myös nopeita suppa-harjumaastoja. Kartat saat Pudasjärven urheilijoilta.

Kainuusta löytyy maastoja joka lähtöön. Aktiivisimmin harjoituksia järjestävät Kajaanin Suunnistajat Kajaanissa ja Sotkamon Jymy Sotkamossa, pääosin Vuokatin alueen maastoissa. Molemmissa on läpi kauden tarjolla hyvä tarjonta valmiita suunnistusharjoituksia. Tosi harrastaja voi tiedustella alueen seuroilta esimerkiksi vanhoja Kainuun rastiviikkojen karttoja. Useat maastot ovat suojelualueilla joilla ei harjoiteta metsänhoidollisia toimia, joten vanhallakin kartalla tekee hyvän harjoituksen.

Koillismaalla erityisesti Kuusamon Erä-Veikoilla ja Posion Pyrinnöllä on kattava valikoima Kuusamon ja Posion alueen karttoja. Molemmat järjestävät kesäkaudella aktiivisesti suunnistustapahtumia.

Lappiin on Oulusta lyhyt matka. Lähimpänä ovat Ounasvaaran Hiihtoseuran maastot Rovaniemellä ja Torniojokilaakson seurojen maastot Torniojokivarressa. Molemmista löytyy erinomaisia vaaramaastoja vaativaan makuun.

Ouluseutu urheiluakatemia

Vaikka suunnistus ei kuulu Ouluseutu urheiluakatemian painopistelajeihin, voivat Oulussa opiskelevat kansallista ja kansainvälistä huippua tavoittelevat suunnistajat hakea akatemian jäsenyyttä ja saada siten akatemian palveluita. Lue lisää urheiluakatemian sivuilta.