Sisäsuunnistukset 2024

Talvisarjan osana juostaan tammikuussa 2024 kolme sisäsuunnistusta, joiden tarkemmat tiedot löytyvät tältä sivulta.
Tulokset, väliajat jne löytyvät Oulurastisivulta.

Muistakaa ennakkoilmoittautua täältä, yliopistolle 11.1. klo 21 mennessä.

Sisäsuunnistus?
Viimeisen reilun viiden vuoden aikana suunnistajat ovat saaneet sisäsuunnistuksesta erinomaisen lisän talven täytteeksi. Oulussa järjestettiin hyvää suosiota, palautetta ja julkisuuttakin saanut Oulu Indoor Cup tammikuussa 2020. Sen jälkeen koronan yms. myötä on ollut hiljaisempaa, joten nyt on korkea aika jatkaa touhua.

Sisäsuunnistus on taidollisena haasteena ainutkertainen lajin muoto. Lähimpänä sitä on vaativa sprinttisuunnistus, johon erona on nopeampi tempo, kartan mittakaava ja ennenkaikkea suunnistusalueen kerroksien hahmottaminen.

Tapahtumat

Sisäsuunnistukset aloitetaan jo 23.12. Jatulissa Heikki Grekelän radoilla (linkin takana tarkemmat ohjeet; toiminta kuten Oulurasteilla eli kartat ostetaan paikan päällä, ei ennakkoilmoitatutumista).

Sen jälkeen juostaan (linkit ilmaantuvat sitä mukaa kuin sisältöä löytyy):
7.1. Linnakangastalo (ratamestari Timo Karppinen, apulainen ja kartta Petri Karjalainen):
ennakkotiedot (vilkaise alusta myös viimeiset päivitykset!)
lähtöajat (unohdtiko ilmoittautua… jälki-ilmoittautuminen paikan päällä, 2€ lisämaksu)
oulurastisivu
13.-14.1. Yliopisto Linnanmaa (ratamestari Janne Pihlajaniemi, apulainen Petteri Annunen, kartta Keijo Ruotsalainen):
ennakkotiedot
lähtöajat: lauantai ja sunnuntai
oulurastisivut: lauantai ja sunnuntai

Yhteiset tiedot

(ovat toistaiseksi alustavia, tarkennuksia voi tulla)

Ilmoittautuminen ja lähtöajat:

Tapahtumiin on ennakkoilmoittautuminen ja määrätyt lähtöajat. (Tämä siksi, että kilpailualue ja pukeutumis-/lähtöalue ruuhkautuu muuten. Lisäksi emme halua tulostaa kovin hirveästi ylimääräisiä karttoja.)

Ilmoittautuminen tämän lomakkeen kautta

Ilmoittautuminen päättyy aina tapahtumaa edeltävänä torstaina klo 21 (eli to 4.1. Linnakankaalle ja 11.1. Yliopistolle). Laitetaan autokunnat mielellään lähtemään lähekkäin, tätä voi toivoa lomakkeen lisätiedot-kentässä.
Tämän jälkeen voi jälki-ilmoittautua paikan päällä (lisämaksu 2€), varakarttoja varataan 5-10/rata.

Lähtöajat julkistetaan edeltävänä perjantaina n. klo 21. Jälki-ilmoittautuneille ilmoitetaan lähtöaika ilmoittautuessa (jätetään jokunen vara-aika ja lähtö voi olla myös alussa/lopussa).

Maksut:

Talvisarjan ohjeen mukaiset, myös sarjaliput käyvät. Paikan päällä jälki-ilmoittatutuville 2€ lisämaksu.

Radat:

A miehet, A naiset (vaativia)
B miehet, B naiset (sopivasti A-radoista helpotettuja; soveltuvat junnuille 13+v ja varttuneemmille veteraaneille)
C (helpohko, soveltuu lapsille ja vähemmän suunnistaneille)

Kartta, kulkuohjeita:

Sisäsuunnistuskartta omilla merkeillä, mittakaava 1:600, katso alta käytetyt merkit ja esimerkki portaikkojen merkinnästä eri kerroksissa.
Kannattaa myös katsoa vanhat kartat eli 2020 sisäsuunnistuksen radat, niin ymmärtää miten kerrokset kuvataan (karttoihin on linkit vanhalla Oulu Indoor Cup -sivustolla – toki huomatkaa, että juonikkaat ratamestarit saattavat tehdä ‘maastotöitä’ jolloin kulkumahdollisuudet ja kartan ulkoasu poikkeaa 2020 kartasta).
Kartta ei ole muovissa (eli ota oma muovi mukaan, jos haluat sitä käyttää).
Rastinmääritteitä ei ole (rastikoodi on numeron perässä kartalla).
Eri kerroksia voi vaihtaa portaita pitkin. Kartassa on eri kerroksissa portaiden kohdalla aina sama kirjain. Näin tiedät, mistä kohtaa tulet kartalla aina uuteen kerrokseen.
Karttaan ei ole kuvattu tuoleja ja muita siirreltäviä kohteita. Pöydät ja sohvat on kuvattu hieman viitteellisesti. Ovat nekin voineet “liikkua” hieman.
Et saa ylittää, alittaa tai siirtää pöytiä, kaappeja ja muita huonekaluja.
Et saa avata tai sulkea ovia. Ne ovet, mitkä ovat kartassa auki, ovat myös todellisuudessa auki. Kiinni olevat ovet on merkitty kartaan seinän merkillä. Ulkokautta kiertäminen on kiellettyä.
Kielletyt reitit on merkitty karttaan violetilla viivalla. Rakennuksessa ne on merkitty nauhoilla ja/tai estämällä huonekaluilla.

Saapuminen, verryttely, varusteet:

Suosittelemme katsomaan tapahtumakohtaisen kilpailukeskuskartan ja ohjeet.
Verryttely tapahtuu ulkona, emme varaa siihen sisätiloja. Sisätiloja on rajatusti (kaikki osallistujat eivät millään mahdu kerralla paikalle), joten toivomme saapumista ‘sopivasti’ (15min) ennen lähtöä.
Varustus on muuten vapaa, mutta jalassa tulee olla pehmytpohjaiset, jälkiä jättämättömät kengät.

Lähtö:

Sisään huudetaan 2min ennen lähtöä. Kartan voi asettaa muoviin 1min ennen lähtöä, mutta katsotaan vasta lähtöhetkellä. Emit-nollaus tapahtuu lähtöhetkellä. K-pisteelle voi olla lyhyt viitoitus.

Leimaus ja rastit:

Emit-leimaus,  rastilla ei ole lippua vaan pelkkä rastileimasin (yleensä teipattuna huonekaluun tms.).

Maali:

Maalileimaus Emitillä, muista käydä sen jälkeen tulospalvelussa (tulokset Oulurastisivuilla tapahtuman jälkeen).
Maaliin tulon jälkeen muista, että iso osa sisäsuunnistuksen ideasta on ‘hoksata’ haasteet nopeasti itse. Niinpä jälkipelit kannattaa hoitaa niin, että vielä omaa suunnistustaan odottaville ei tule liikaa ennakkotietoja tulevasta suunnistuksesta.

Turvallisuus:

Varo kilpailualueella muita kulkijoita ja kilpailijoita. Vastaan tullessa väistä oikealle. Yleensä mutkaisemmissa kohdissa kannattaa maksimivauhdista tiputtaa reilusti, niin pysyy suunnistuskin paremmin hallussa.